• Måndag - Fredag 10-18
  • Lördag 10-15

75% behöver hjälp med synen

Bara 25 procent av befolkningen i Sverige är normalsynta, alltså ser bra utan synhjälpmedel. Synfel visar sig i tidig ålder, ofta redan i sexårsåldern. Hos normalsynta är tillväxten av ögat avslutad då, men hos närsynta fortsätter ögat att växa. I 45 årsåldern brukar ålderssyntheten göra sin debut, den som gör att vi får svårare att se på nära håll. I takt med att vi och våra ögon växer, blir äldre, växer alltså behovet av synhjälpmedel.

Olika typer av synfel

Märker du att det är svårare att känna igen ansikten och skyltar på långa avstånd? Måste du flytta fram några bänkrader på föreläsningar, biografer? Säger folk till dig att du går omkring och kisar med ögonen? Då är du kanske närsynt (myop).

Har du vissa svårigheter med längre synkrävande aktiviteter på nära håll? Tar det ibland längre tid för dina ögon att få bra focus på långt håll? Känner du av mer trötthet och spänningshuvudvärk i slutet av dagarna?
Då är du kanske översynt (hyperop).

Har du fått svårare att upptäcka liten text och små detaljer på nära håll? Är du mer beroende av en stark läslampa och känns det som att “armarna inte räcker till längre”?
Det kan bero på ålderssynthet (presbyopi).

Har du svårt att focusera på ett bekvämt sätt längre stunder? Känns det som om texten nästan flyter isär och blir sned eller dubbel?
Du kan ha astigmatism.

Boka tid